Lihavuusleikkaukset

Lihavuusleikkaukset

Painon pudottamiseen ja hallintaan on olemassa monenlaisia keinoja. Kenties tunnetuimpia niistä ovat kulutuksen kasvattamien liikunnan lisäämisen avulla sekä energian saannin vähentäminen kevyemmän ruokavalion avulla. Näiden lisäksi luontaistuotteet sekä apteekissa reseptillä tai ilman reseptiä myytävät laihdutuslääkkeet tuovat apua ja tehoa laihduttamiseen. Jos ylipainoa on kuitenkin reilusti ja painoa ei näillä keinoilla saada pudotettua tarvittavaa määrää, on olemassa vielä yksi mahdollisuus. Lihavuutta voidaan hoitaa myös leikkauksen avulla.

Lihavuusleikkaus on toimenpide, jonka suorittaa kirurgi ja, jonka tarpeen arvioi lääkäri. Lihavuuden leikkaushoitojen pitkäaikaistulokset ovat tavallisesti muita laihdutusmenetelmiä paremmat. Leikkauksen avulla on kyetty vähentämään lihavuuden oheissairauksia ja niihin liittyvien lääkkeiden käyttöä. Toinen tärkeä hyöty on myös onnistuneesti leikatun elämänlaadun kohentuminen. Sen avulla saavutetun laihtumisen on myös todettu vähentävän jonkin verran kuolleisuutta ja lisäävän nuorten naisten mahdollisuuksia tulla raskaaksi.

Leikkaukseen pääsyyn liittyy joitakin kriteereitä, kuten se, että lihavuuden tulee olla jatkunut vähintään 5 vuotta ja painoindeksin vähintään 40. Myös painoindeksi 35 voi kuitenkin riittää siinä tapauksessa, että lihavuuteen liittyy jokin oheissairaus, kuten esimerkiksi vaikea tuki- ja liikuntaelinsairaus, lääkehoitoa edellyttävä diabetes, lääkehoitoa edellyttävä hypertensio (jatkuvasti koholla oleva verenpaine) tai CPAP- hoitoa vaativa uniapnea. Lihavuusleikkaukseen menevältä edellytetään myös kykyä muuttaa syömistottumuksiaan tavalla, jota leikkaus vaatii. Lisäksi valmius sopeutua henkisesti leikkauksen jälkeiseen minäkuvan muutokseen on kriteerinä leikkaukseen pääsyyn. Lihavuusleikkauksia suoritetaan Suomessa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Lihavuusleikkaukseen pääsyyn voi näiden kriteerien täyttymisestä huolimatta olla vasta- aiheita, eli tekijöitä, jotka toimivat leikkauksen suorittamisen esteinä. Näitä ovat muun muassa vaikea syömishäiriö tai psykiatrinen häiriö, joka edellyttää hoitoa. Myös lihavuuden liittyminen runsaaseen alkoholin käyttöön on este leikkaukselle, kuten myös eräät vaikeat sairaudet, kuten maksakirroosi, vaikea sydänsairaus tai sairaudet, jotka lisäävät vuoto- ja infektioriskiä. Lisäksi kykenemättömyys pudottaa lainkaan painoa ennen leikkausta lasketaan vasta-aiheeksi.

Lihavuusleikkauksia tehdään pääsääntöisesti kolmella eri menetelmällä, joita ovat mahalaukun ohitusleikkaus, mahapantaleikkaus sekä mahalaukun kavennusleikkaus. Mahalaukun ohitusleikkaus on käytetyistä menetelmistä ensisijainen. Siinä mahalaukku, ohutsuolen alkuosa sekä pohjukaissuoli ohitetaan noin metrin pituiselta matkalta. Tällöin nautittu ruoka kulkee mahalaukun yläosasta suoraan ohutsuoleen, jossa se kohtaa haima- ja sappinesteet. Toimenpide on pysyvä, eikä sen suorittamisen jälkeen muutettavissa ennalleen.
Jos vatsalaukun ohitusleikkaus ei jostain syystä sovi, jäävät vaihtoehdoiksi mahalaukun kavennusleikkaus tai mahapantaleikkaus, jossa mahalaukun yläosan ympäri kiinnitetään silikonista valmistettu panta. Pannan kireyttä muuttamalla voidaan säädellä vatsaan pääsevän ruoan määrää. Mahapantaleikkaus on todettu kahta muuta menetelmää tehottomammaksi lihavuuden hoidossa. Mahalaukun kavennusleikkauksessa taas vatsalaukusta poistetaan enin osa, jolloin siitä jää jäljelle hihamainen putki. Tällöin vatsaan mahtuu vain pieni määrä ruokaa kerralla.

Leikkauksen jälkeen sairaalasta kotiudutaan tavallisesti kolmantena tai neljäntenä päivänä, mikäli ongelmia ei ilmene. Ensimmäiset kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen kaikki nautittu ravinto on nestemäistä. Tämän jälkeen siirrytään varovasti soseutettuun ruokaan. Noin kuukauden kuluttua leikkauksesta saa yleensä siirtyä syömään monipuolista ja terveellistä ruokaa. Tällöinkin nautitut määrät tulee pitää pieninä ja ruoka nauttia hitaasti ja huolellisesti pureksien. Vaikeasti syötäviä ruokia, kuten grillattua broileria, leipää, kasvisten ja hedelmien kuoria ja kalvoja, siemeniä ja pullaa kannattaa alussa välttää kokonaan. Jatkossakin niiden perusteelliseen pureskeluun pitää kiinnittää erityistä huomiota.
Kuten muistakin leikkauksista, myös lihavuusleikkauksesta voi aiheutua komplikaatioita. Riskeinä ovat esimerkiksi veritulpat sekä haava- ja keuhkoinfektiot, jotka ovat lihavilla normaalipainoisia tavallisempia. Myös leikkauksessa tehtyjen saumojen pettämisen vuoksi suoritettava välitön uusintaleikkaus on mahdollinen.
Laihdutusleikkaus huonontaa joidenkin vitamiinien imeytymistä, minkä vuoksi ravinnosta ei enää leikkauksen jälkeen saa riittävästi vitamiineja ja suojaravinteita. Leikkauksen jälkeen tuleekin ottaa pysyvästi käyttöön monivitamiini, kalsium ja d- vitamiini. Myös B12- vitamiinia, B1- vitamiinia sekä rautaa saatetaan tarvita.

Lähteet:
www.terveysportti.fi, lääkärin käsikirja: lihavuuden leikkaushoito
http://www.tohtori.fi/?page=4069997&search=hypertensio%20arterialis
http://www.lile.fi/tietopankki

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − 12 =

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Jatkamalla sivustolle hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Jotta sivustomme toimisi mahdollisimman käyttäjäystävällisesti käytämme evästeitä (ns. cookies). Jatkamalla sivustolle hyväksyt evästeiden käytön liikkuessasi sivustollamme.

Sulje